Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio sacraal therapie is een zachte holistische behandelwijze die voortkomt uit de osteopathie. Ontdekt door de Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland.

Het cranio sacrale systeem

Het cranio sacrale systeem bestaat uit de schedelbeenderen, wervelkolom, hersenen, hersenvliezen en het cranio sacrale (hersen) vocht.

De hersenen pompen het hersenvocht vanaf het hoofd (cranium) naar het heiligbeen (sacrum). Hierdoor ontstaat een ritmische beweging dat we het cranio sacrale ritme noemen. Doordat het hele lichaam met elkaar verbonden is, via de wervelkolom, zenuwstelsel en fascia (bindweefsel) kunnen we dit ritme overal op het lijf voelen.

Wanneer door lichamelijke of mentale blessures dit ritme verstoord raakt, belemmerd dit de doorstroming en heeft dat een negatief effect op de gezondheid.

De behandeling

De cranio sacraal therapeut legt zijn/haar handen zacht op het lichaam en laat de handen meebewegen in het ritme. Daar waar het ritme verstoord is zal de therapeut zijn handen laten liggen en door middel van zachte technieken voelen of de doorstroming weer op gang kan komen.
Degene die behandeld wordt kan dit voelen. Paarden reageren hierop door bijvoorbeeld het hoofd te laten hangen, kauwen, smakken, gapen en diepe zuchten.

De belangrijkste werktuigen voor een cranio sacraal therapeut zijn de handen en de intentie in combinatie met verschillende technieken. De cranio sacraal therapeut werkt op het hele lichaam, maar voornamelijk op het hoofd, de wervelkolom en het bekken. Hierdoor krijgt de werking van het zenuwstelstel, het hormoonstelstel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper. De beweeglijkheid van het weefsel verbeterd, de vitaliteit neemt toe en het zelf herstellend vermogen wordt gestimuleerd en gereactiveerd.

Cranio sacraal therapie richt zich op het herstellen en versterken van het natuurlijke evenwicht en is hierdoor geschikt voor alle paarden.